Isı Sayacı Muayene Yönetmeliği
VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK” Bağımsız bölüm, Bina, Bina sahibi, Bina yöneticisi, Bina yönetim kurulunu tanımlamış olup, ilgili yönetmelik mevcut ve yeni yapılacak birden fazla bağımsız bölüme sahip merkezî veya bölgesel ısıtma sistemli ve sıhhî sıcak su sistemli binalarda, ısıtma ve sıhhî sıcak su giderlerinin, bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemektedir.
Diğer taraftan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 30470 sayılı Resmî Gazete’de 6 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanarak 1 Ocak 2019 tarihinde tüm maddeleri yürürlüğe girmiş olan “ISI SAYAÇLARI MUAYENE YÖNETMELİĞİ” (“Yönetmelik”) ve yine 31350 sayılı ve Resmi Gazete’de 30 Aralık 2020 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan ISI SAYAÇLARI MUAYENE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” (“30 Aralık 2020 tarihli Yönetmelik”) ısı sayaçlarının muayeneleri ile bu muayenelerin kimler tarafından ve nasıl yapılacağına ilişkin usul ve esasları belirlemektedir.
Isı Sayaçları Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılmalıdır?
Yönetmelik’in 8. maddesine göre, “periyodik muayene; belli sürelerde olmak üzere sayaçlar için yapılan genel muayenedir. Sayaçların periyodik muayene süresi beş yıldır. Bu süre tarih olarak değil yıl olarak izlenir. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında, damgalandığı yıl esas alınır ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır.”
Isı Sayaçları Muayenesi Kimler Tarafından Yaptırılmalıdır? Sorumluluk Kimlere Aittir?
Isı Sayaçlarının periyodik muayene işlemleri için zamanında servislere müracaat edilmemesi veya muayenenin yaptırılmaması halinde sorumluluğun, Yönetmelik’te belirtilen “Kullanıcı” ve “Kullanıcılar” ifadesi ile sırasıyla bina yönetim kurulunu, bina yöneticisini veya bina sahibini, bağımsız bölüm kullanıcısını, ısı dağıtım ve satış şirketlerinin olduğu yerlerde ise söz konusu şirketlere ait olduğuna işaret edilmektedir. Muayene işlemleri için zamanında başvuruda bulunmamış veya başvuruda bulunduğu halde muayenesini yaptırmamış Kullanıcılar ve satış şirketlerinin olduğu yerlerde ise söz konusu şirketler hakkında, damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre altı yüz altmış dokuz TL’den on üç bin üç yüz yetmiş beş TL’ye kadar idarî para cezası uygulanmasına ve ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verileceği düzenlenmiştir.
Ancak 30 Aralık 2020 tarihli Yönetmelik ile periyodik muayene müracaatının yapılmış olmasına rağmen bağımsız bölüm kullanıcısının sayacı muayene yaptırmak istememesi veya engel olması halinde bu durumun, müracaatı yapan kişi tarafından bağımsız iki kişinin de imza ettiği bir tutanakla belgelenmesi durumunda cezai işlemin, direkt olarak bağımsız bölüm kullanıcısına uygulanacağı yani bu sorumluluğun öncelikle “bağımsız bölüm kullanıcı”sına ait olduğu belirtilmiştir.
Isı Sayaçları Muayenesindeki Son Değişiklik Ne Gibi Zorunluluklar Getirmektedir?
30 Aralık 2020 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan yeni değişiklik kapsamında;
- Yönetmelik’in 6/6. fıkrasında, ısı enerjisinin dağıtımı, ölçümü ve satışını yapan bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketlerinin olması durumunda ısı sayaçları muayene işlemlerinin bu şirketler tarafından yapılacağı, zamanında muayene başvurusu yapılmamış olması halinde idari ve cezai işlemler uygulanacağı, bu cezaların sırasıyla bina yönetim kuruluna, bina yöneticisine, bina sahibine, bağımsız bölüm kullanıcısına; ısı dağıtım ve satış şirketlerinin olduğu yerlerde ise söz konusu şirketlere uygulanacağı,
- Devamla aynı fıkrada; periyodik muayene müracaatının yapılmış olmasına rağmen bağımsız bölüm kullanıcısının sayacı muayene yaptırmak istememesi veya engel olması halinde bu durumun müracaatı yapan kişi tarafından bağımsız iki kişinin de imza ettiği bir tutanakla belgelenmesi durumunda cezai işlemin, direkt olarak bağımsız bölüm kullanıcısına uygulanacağı, belirlenmiştir.
Isı Sayaçları Muayenesi Ücreti Ne Kadardır?
Yönetmelik’in 8/8 maddesine göre Periyodik muayene için alınacak muayene ve damgalama ücreti kullanıcıya aittir.
Sayaçların muayene ve damgalama işlemlerinden alınacak ücretler Ölçü ve Ölçü Aletlerinden Alınacak Muayene ve Damgalama Ücret Yönetmeliği (“Ücret Yönetmeliği”) uyarınca Bakanlıkça her yıl yeniden belirlenir ve bu Yönetmelikte belirlenen miktar ve esaslara göre muayene ve damgalama ücreti alınır.
Bu kapsamda, 2021 yılında ısı sayaçları muayene ve damgalama ücretlerinin;
- Nominal Çapı DN40’a kadar olan sayaçlar dahil olmak üzere 81.10 TL ,
- Nominal Çapı DN40’dan büyük olan sayaçlar 109,10 TL olacağı belirlenmiştir. Diğer muayene ve damgalama ücretleri için Yönetmelik metnine buradan ve 2020 tarihli Yönetmelik metnine ise buradan ulaşabilirsiniz.
Diğer taraftan 1/12/2021 tarihine kadar yapılacak ilk, periyodik ve stok muayenelerde, bir beyannamede yer alan ölçü ve ölçü aletleri sayısının;
0-200 adedi için % 100’ü,
201-500 adedi için % 80’i,
501-1000 adedi için % 60’ı,
1000 adetten fazlası için % 40’ı oranında muayene ve damgalama ücreti alınır. Aynı beyannamede farklı muayene ve damgalama ücretine sahip ölçü ve ölçü aletlerinin bulunması durumunda, yukarıdaki kademelere bağlı olarak toplam muayene ücreti hesaplanırken ölçü ve ölçü aletleri muayene ücreti en yüksek olandan en düşük olana doğru sıralanır.”
Muayene ve Damgalama Ücreti Dışında Bir Bedel Ödenecek midir?
Yukarıda belirtilmiş olan bedeller herhangi bir tamir, bakım, ayar gerektirmeyen durumlarda sadece muayene ve damgalama işlemlerine ait bedellerdir.
Yönetmelik’e göre sayacın hatalı çalıştığının tespit edilmesi halinde ve muayene sonucunda sayacın tamir, bakım, ayar gibi işlemlere tabi tutulması veya değişmesi gerekirse bu masraflar yine kullanıcı tarafından karşılanır.
Yine sayaçların servise gitmesi için sökme takma işlemlerin servis tarafından yapılması istenirse, ayrıca bir bedel ödenmektedir. Bu bedel sayaçların ve tesisatın durumuna, sayaçların daire içinde olup olmamasına göre değişiklik gösterebilir ve işlem ücreti yapılacak keşif sonrasında netleşir.
24.12.2020 tarih ve 31344 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Su, Elektrik ve Gaz Sayaçları Tamir ve Ayar Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğ’in (“Tebliğ”) 2. maddesi uyarınca, muayenesi sonucunda reddedilen sayaçlar için hiçbir ücret talep edilemeyeceği (muayene ve damgalama ücreti hariç), 4. maddesi ile de tarifede belirtilen ücretlerin üstünde ücret talep eden veya alanlar hakkında idari para cezasına hükmedileceği düzenlenmiştir. Bu kapsamda, tamir ve ayar ücretleri ayrıntılı şekilde Tebliğ’in ekinde yer almaktadır, ilgili tebliğe buradan ulaşabilirsiniz.